Филм, посветен на историята, личностите и културния живот на град Враца ще бъде представен през февруари във врачанското кино. Това каза за Агенция "Фокус“ създателят на лентата врачанския общественик Христо Илиев.  

"Филмът се казва "Човеци“, а идеята за неговото създаване се зароди от това, че много от младите хора, за жалост, не познават историята си, нехаят за българската поезия, не са чували за известни личности от духовния и културен живот на родния си град Враца. И това ме подтикна да направя този филм с различни хора от нашия град, които по завладяващ начин разкриват историята на Враца, красотата на врачанския край и богатата култура на града“, посочи Христо Илиев и уточни, че във филма са прибавени и стихове на Христо Ботев, Иван Вазов, молитви, написани през 9.век от Константин Кирил-Философ и Константин Преславски, изпълнявани от актьора и декламатор Янко Лозанов.

"Силно се надявам по този начин да заинтригуваме младите хора, да ги провокираме да се докоснат до родното, да се гордеят, че са българи и да осъзнаят своята отговорност пред предците ни“, допълни Христо Илиев.

През годините врачанският общественик е инициатор на доста доброволчески инициативи, като най-значимата от тях е възстановяването на подземната Болярска църква "Св. Никола“ от края на 16. Век, в която е проповядвал Св. Софроний Врачански.

Премиерата на "Човеци“ е на 27 февруари, като входът е свободен. Следващата прожекция е предвидена на 1 март, след което филмът ще бъде дарен на всички училища във Враца.

Росица ВАЛЕНТИНОВА