Д-р Кети Ценова е новият изпълнителен директор на врачанската МБАЛ "Христо Ботев“, предаде кореспондент на радио "Фокус“. Решението бе взето днес по време на провелото се извънредно общо събрание на акционерите на здравното заведение, след като досегашният изпълнителен директор д-р Петър Керемедчиев подаде оставка преди да изтече 3-годишният му мандат. След събранието той не пожела да коментира какви са причините за неговото оттегляне от поста.

Д-р Кети Ценова ще бъде начело на лечебното заведение до обявяването на конкурс и избирането титуляр на поста. Тя е бивш директор на Регионалната здравна инспекция във Враца и е била зам.-директор на МБАЛ "Христо Ботев“. Пред медиите д-р Ценова посочи, че една от първите й задачи като директор на врачанската болница е индексация на месечните заплати и подобряване състоянието на лечебното заведение. По думите й средства за увеличение на месечните възнаграждения могат да постъпят от увеличаване на работа и по-добре платени клинични пътеки. Д-р Кети Ценова уточни, че според финансовия отчет дълговете на болницата към днешна дата са завишени, в сравнение с преди 6 години, когато е била зам.-директор на здравното заведение.

От своя страна кметът на Враца Калин Каменов, като член на акционерите на лечебното заведение, заяви, че ще инициира спешна среща между Министерството на здравеопазването и Съвета на директорите, за да се търси решение за подобрява news pic 2
©
не финансовото състояние на най-голямото лечебно заведение в областта. "Държавата е собственик на 83 процента от дяловете на врачанската болница и е крайно време да поеме конкретни ангажименти. Ще настояваме в новия бюджет на здравното министерство да бъдат заложени средства за финансиране закупуването на ядрено-магнитен резонанс, ремонт на родилното отделение, както и за обновяване и закупуване на специализирана медицинска техника“, коментира Калин Каменов. Той допълни, че има възможност чрез оперативните европейски програми държавата да подкрепи създаването на фотоволтичен парк и водородна инсталация в лечебното заведение, чрез които да се пестят средства за електричество и отопление.

Росица ВАЛЕНТИНОВА