Община Враца ще сключи меморандум за установяване на приятелско сътрудничество с град Мианян, провинция Съчуан, Китайска народна република. Решението бе взето на проведеното редовно заседание на Общинския съвет днес във Враца, предаде кореспондент на радио "Фокус“. Предложението бе внесено от кметът Калин Каменов. Мотивите за този акт са задълбоченото международно сътрудничество и активна кореспонденция през последните няколко месеца за установяване на приятелски отношения за сътрудничество между Община Враца и град Мианян.

Основни акценти при установяване на двустранното сътрудничество са насърчаване на двустранното развитие, укрепване на приятелството и взаимното разбирателство между народите на двете страни и полагане на основите за следващата стъпка - подписване на споразумение за побратимяване, осъществяване на обмен и сътрудничество между двата града в областта на науката и технологиите, икономиката и търговията, спорта, селското стопанство, образованието, туризма и др.; засилване на приятелското сътрудничество между общините и жителите на двата града и поддържане на контакти между ръководителите и съответните администрации на двете страни за обмен на информация от взаимен интерес и обсъждане на съществени проекти за сътрудничество.

Мианян е вторият по големина град в провинция Съчуан след град Чънду - столицата на провинция Съчуан. Обхваща територия от 20 200 кв. км и население от 4,88 милиона души. Град Мианян е определян като Силиконова долина на Западен Китай, тъй като има добре развита модерна индустрия и развива силна научно-изследователска дейност. Сред приоритетите на Мианян е засилване на международното сътрудничество с държавите от проекта "Един пояс, един път“. През месец юни 2022 година Мианян започва да обслужва карго линията Китай - Европа.

Росица ВАЛЕНТИНОВА