Зелените и биоразградими отпадъци от домакинствата ще бъдат преработвани по специална технология до получаването на качествен краен продукт- компост, който е богат на хумус, предаде кореспондент на радио "Фокус“. Оползотворяването на подобен тип отпадъци ще се извършва в новоизградената Компостираща инсталация във Враца.

Съоръжението е с капацитет от 8000 тона годишно, като то ще обслужва нуждите на над 80 000 жители на общините Враца и Мездра. За целта са закупени и 574 контейнери, като от тях 444 броя са за Враца, 96 от които за биоразградими и 348 за зелени отпадъци. Съдовете ще бъдат разположени в жилищните квартали на града и в населените места. Депонирането им ще се извършва с новопроизведени специализирани машини.

Компосът от преработката на зелени отпадъци ще бъде използван за облагородяване на обществени пространства, градини и паркове, а извлечената суровина от биоразградимите- за рекултивация на нарушени терени.

Общата стойност на проекта е повече от 5.8 милиона лева. Той се изпълнява от община Враца в партньорство с община Мездра и подкрепата на оперативна програма "Околна среда“.

 Росица ВАЛЕНТИНОВА