С тържествена програма бе отбелязана днес 145-годишнината от Освобождението на Враца от турско робство, предаде кореспондент на "Фокус“. На тази дата през 1877 г. руска армия, предвождана от ген. Леонов предава управлението на град Враца в ръцете на привременно местно управление, под командването на ген. Кетхудов, а руският тръбач Петлак точно на обяд известява, че врачани са свободни.

По традиция официалното честване се проведе пред паметника на "Вестителя на свободата“ на врачанския хълм Калето, където официални гости бяха кметът на Враца Калин Каменов, председателят на Общинския съвет Владимир Христов, общински съветници, зам.-областният управител Милчо Стефанов, директори на учебни заведения и културни институции, общественици, ученици и граждани.

“Предците ни не са имали възможността да живеят спокойно, да бъдат независими и да изповядват свободно своята вяра. Делото им ни показа, че единността и вярата са по-силни от всяка трудност. Днес всеки от нас трябва да си зададе въпроса дали е достоен наследник и пази ли земята, завещана ни с много кръв и сълзи. Аз вярвам, че можем да бъдем полезни и да работим ежедневно за развитието на нашия общ дом. Дали ще го направим - зависи само от нас. Нека пазим чиста паметта на онези, ко news pic 2
©
ито са положили костите си, в името на нашето бъдеще. Нека бъдем достойни наследници на нашите предци и да продължим да развиваме родния ни град! Честит празник!" - с тези думи кметът Калин Каменов се обърна в приветствието си по повод 145-та годишнина от Освобождението на Враца.

В рамките на церемонията бяха представени кратки исторически факти, свързани с освобождението на града. Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. В знак на признателност, пред паметника "Вестителят на свободата", бяха поднесени венци и цветя.

Росица ВАЛЕНТИНОВА