Заповедта за премахването на дърветата в трасето на пробива при Водната палата е подписана от временно изпълняващия длъжността кмет на Пловдив Величко Родопски. Разпореждането е изпратено до ОП "Градини и паркове" за изпълнение,  научи Агенция "Фокус".

Общо 63 дървета ще бъдат премахнати, за да се реализира пробивът при Водната палата. Проектът за озеленяване предвижда да бъдат отсечени 37 дървета, а други 26 да бъдат преместени.  "Градини и паркове" трябва да изготвят график и да пристъпят към отстраняването на дърветата.

Заповедта е разписана от ид кмет на общината, след като районният кмет на "Централен" Георги Стаменов отказа да подпише в знак на несъгласие с пробива, тъй като се съмнява в целесъобразността му.

Причината е, че съгласно Общия устройствен план на Пловдив скоростта за движение по "Марица" - юг остава 30 километра в час. Стаменов изпрати преписката в голяма община, която е инициатор и възложител на проекта.

Още днес започва премахване на 8 броя кестени, чинари и липи, които попадат в платното, съобщи за медията ни директорът на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев. По негово настояване заповедите за отсичане и преместване ще се издават поетапно, за да се запазят колкото се може повече дървета в участъка.