Войната с боклука във Варна влиза в активната си фаза. Сигналът до прокуратурата беше само прелюдия към мерките, които предприехме в последните дни и тези, които предстоят съвсем скоро. Това написа във Facebook профила си градоначалникът Благомир Коцев

"В момента в града текат засилени проверки за умишлено замърсяване. Те се извършват от общински екоинспектори, съвместно със служители на Общинска полиция. Акцията на терен тече от две седмици и се провежда във всички райони на града", обяви той.

Коцев обясни, че в последните три месеца са съставени 33 акта на нарушители за неправомерно изхвърляне на отпадъци. Той обаче отбеляза, че в районните кметства ефиктивността е много по-ниска: "Очаквам доста по-сериозна ангажираност от кметствата. В противен случай ще смятам, че не считат чистотата в града за техен приоритет".

Той обяви, че е стартирала мащабна проверка с подкрепата на МВР и РИОСВ, насочена към търговските обекти в града. Тя се провежда в три стъпки - документална, аналитична и действителна.

"Заведенията и магазините се очертават като най-сериозните замърсители. Имаме съмнение, че те сключват договори за извозване на боклука, в които са заявени многократно по-малки количества отпадъци от действителните.

Проверките ще се извършват по договори за сметоизвозване и счетоводни книжа, а последващият анализ ще установи дали количеството боклук, генерирано от търговския обект, отговаря на реално изхвърляното.

При установени несъответствия собствениците ще бъдат санкционирани.

Още следващата седмица ще поискаме от Общинския съвет промени в Наредбата за управление на отпадъци. С тях ще се регламентират по-високи санкции за търговци и граждани, които замърсяват. Председателят на комисията по благоустройство и комунални дейности към Общинския съвет Мартин Димитров вече се ангажира да разгледа и внесе предложението.

Глоби ще има включително и за шофьорите, които възпрепятстват работата на сметопочистващата фирма, като паркират пред контейнерите за смет.

Сред другите мерки, по които работим, са повишаване на кратността на извозване на разделния отпадък и увеличаването на точките за сметосъбиране в града. В градоустройствените проекти на предходната администрация подобни "джобове“ рядко са били залагани.

Сега това се оказва сериозен проблем за чистотата във Варна", заявява Коцев.

Градоначалникът обяви и нов график за изхвърлянето на едрогабаритните отпадъци. Те вече могат да се поставят близо до контейнери през цялото денонощие, но само в конкретен за всеки район ден:

Район "Одесос" - понеделник

Район "Приморски" - вторник

Район "Младост" - сряда

Район "Аспарухово" - четвъртък

Район "Владислав Варненчик" - петък

Кметство Константиново - понеделник

Кметство Каменар - вторник

Кметство Казашко - сряда

Кметство Звездица - четвъртък

Кметство Тополи - петък

Имуществото следва да е поставено в непосредствена близост до контейнерите, а не разхвърлено безразборно. Санитарните вещи трябва да са в торба, а кашони и хартии е задължително да бъдат намачкани, накъсани или нарязани на листи и изхвърлени в контейнера. Максималният допустим обем е до 1,5 куб. м на домакинство., предупрежава кметът.

"Изхвърлянето на ЕГО с по-голям обем от регламентирания и в дни извън графика се счита за нарушение на наредбата и води до финансова глоба. Припомням на варненци, че е абсолютно забранено изхвърлянето на строителни и растителни отпадъци в съдовете за битова смет или извън тях", казва още Коцев.

По думите му община Варна подготвя информационна кампания за правилата за изхвърляне на всички видове отпадъци, която ще стартира съвсем скоро. Тя ще включва поставяне на стикери по съдовете за смет, разяснителни илюстрации по билбордове и други пространства за външна реклама, видео съдържане в социалните мрежи, медийни публикации, както и разяснителни срещи с домоуправителите.

В по-дългосрочен план във Варна ще бъдат инсталирани 2 000 нови камери, които да пресекат действията на нарушителите в зародиш.