Война е думата, която най-добре определя 2022-а, според великотърновци. Това сочи анкетно проучване на Агенция "Фокус“. Повечето от жителите на старата столица споделят, че за тях годината е била трудна и динамична. Война, според тях, е най-често споменаваната дума не само в региона, в България, но и в целия свят. Затова е и най-често чуваната през последните 12 месеца дума.

"Всички дълго време живеехме в страх заради Украйна. И всички кризи в момента са следствие на войната - особено инфлацията. Бежанците и предоставянето на оръжие също предизвикаха много политически скандали. Друга причина да мисля, че това е думата на 2022-а е това, че за пръв път има война толкова близо до нас. Никой от нашето поколение не си е представял, че може от другата страна на Черно море да има такъв конфликт“, споделя една от анкетираните.

Други думи, които търновци посочват като най-употребявани през годината, са избори, правителство, кабинет и инфлация.

"Според мен думата на 2022 година е прерогатив. За мен провалът в избирателната система и невъзможността на парламентарните сили да сглобят работещ кабинет са най-значимото за българите събитие, а те бяха длъжни да го сторят, това беше техен прерогатив“, обяснява друг запитан.

Нашата анкета показва, че повечето от думите, които описват годината, според търновци, са негативни. Имаше обаче и хора, които посочиха думи като надежда, приемственост и обединение.

Част от запитаните пък избраха мирът като дума на следващата 2023-а година.

Луиза ТРАНЧЕВА