Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" – Долна Митрополия, ще представи на 10 април в Ловеч възможностите за обучение на курсанти и студенти. Щандът на училището ще бъде разположен пред Общината.

Авиационната Алма матер е наследник на няколко български авиационни училища и школи, първата от които е открита през 1914 г.

През 1945 г. във Враждебна край София се създава Народното военновъздушно училище, което през 1948 г. се премества в Долна Митрополия. В Божурище е училището за щурмани и свързочници, а в Ловеч и Горна Оряховица – за техници.

Преди 60 години завършва първият випуск летци и инженери с висше образование.

Сред възпитаниците на ВВВУ "Георги Бенковски" са първият български космонавт генерал-лейтенант Георги Иванов, настоящият командир на Съвместното командване на силите генерал-майор Красимир Кънев и още десетки пилоти и авиационни инженери, които, закърмени с бойната, гражданската и селскостопанската авиация, са родом от Ловеч и областта.

От Ловеч е и корифеят на космическата наука акад. Димитър Мишев.

ВВВУ "Георги Бенковски“ подготвя висококвалифицирани летци, авиационни инженери и ръководители на полети с висше образование, които са способни да експлоатират авиационна техника, да извършват активна познавателна и изследователска дейност и притежаващи знания и умения за управление на човешки и материални ресурси.

На 10 април в Ловеч тържествено ще бъде отбелязана 45-годишнината от полета на първия български космонавт. В церемонията ще участва представителна част от висшето училище. От Военновъздушна база "Георги Бенковски“ ще отправят въздушен поздрав със самолети.