На 9 и 10 февруари т.г., след получен факс от Областният управител на град Бургас госпожа Мария Нейкова и след положителна резолюция от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, десет военнослужещи от формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси с ръководител капитан III ранг Димитър Стоянов от състава на Военноморска база-Бургас, проведе разузнаване за овладяване и преодоляване на настъпило природно бедствие в района на устието на река Велека, община Царево. Това съобщиха от пресцентъра н ВМС. 

В условията на тежка зимна обстановка, силен източен вятър със скорост 12-15 м/с и вълнение на морето 4-5 бала, бе извършен оглед на място и взето решение за провеждане на поредица от контролирани взривове за прокопаване на 25 метровата пясъчна коса, която е запушила устието на реката и възпрепятства естественото и отичане в Черно море.

В следствие на своевременните и професионални действия на формированието от Военноморска база-Бургас, се създаде канал, осигуряващ проходимостта на водата от река Велека през пясъчната коса към морето.