Военни паметници в три добруджански общини - Генерал Тошево, Крушари и Добричка, се нуждаят от ремонт. Областната комисия "Военни паметници" в Добрич заседава тази седмица и разгледа няколко предложения за реновиране на паметни знаци, предаде репортер на Агенция "Фокус". Някои от предложенията ще бъдат внесени за разглеждане и одобрение в Министерство на отбраната (МО). Негов представител също взе участие в заседанието. Това е Радослав Симеонов, главен експерт в Дирекция "Социална политика и политика на военно патриотично възпитание“. Община Крушари настоява за реновиране на паметника в село Александрия, а Община Генерал Тошево – за обновяване на постамента на паметника на ген. Стефан Тошев. 

Паметникът в с. Александрия е издигнат през 1946 г. В голямата си част средствата за неговото построяване са дарение на хората от селото, припомня Димитрина Петрова, експерт в общината. Паметникът увековечава загиналите от селото във Втората световна война. Петдесет и пет имена на млади мъже от Александрия, загинали в битки за България, са изписани върху три страни на каменния монумент. 

Проблем през годините се оказва местоположението на паметника. Построен в една от най-ниските точки на селото, всяка година той бива заливан от дъждовни води, земни маси и наноси. В проекта е предвидено укрепване на пространството около паметника с бетонова ограда, която да възпрепятства сезонните наводнения. С част от необходимите средства ще бъдат рехабилитирани самият паметник, надписите и подходът към него.

Община Добричка настоява за ремонт на военни паметници в шест населени места. Областната комисия е одобрила предложенията да бъдат внесени в МО за военните паметници в селата Ловчанци и Житница. Документи с искане за средства за реновиране на паметник в село Владимирово ще бъдат подадени следващата година, когато ще бъдат дописани имена на загинали във войните. Предложенията за останалите паметници не са одобрени - в селата Самуилово, Козлодуйци и Смолница. Мотивът е, че за планираните от Община Добричка дейности по инфраструктурно оформление на пространство около паметниците не се предоставя финансов ресурс от комисията на военното министерство.

Жулиета НИКОЛОВА