Военен ритуал с участието на представителна част на Военноморските сили на Република България и панихида в памет на загиналите за свободата на Добруджа, отслужена от добрички и варненски свещеници, дадоха начало на празничния 25 септември в Добрич на Военно гробище-музей, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич

По традиция мястото е събирателно за Деня на Добрич за граждани и официални лица, дошли да отдадат своята почит към предците, за които обединението на България е било кауза на живота. Мястото е специално по своята същност, защото представлява идеята за единение на хората. На Военно гробище-музей, създадено от добруджанци в края на Първата световна война, след героичната Добричка епопея, донесла свободата на Южна Добруджа, са погребани над 3000 войни от четири вероизповедания и седем националности (българи, руси, румънци, германци, турци, сърби и евреи). 

На днешния ден възпоменателни граждани се събират на Паметната алея на знамената с флаговете на всяка държава, чийто воини са погребани в Добрич, където гори вечният огън. На днешната дата войските на Трета българска армия връщат изконната българска земя, а войните са посре news pic 2
©
щнати в добруджанския град като освободители, припомни в своето тържествено слово кметът на Добрич Йордан Йорданов: "Ликува не само свободна Добруджа, но ликува и цяла България. Вярвам, че днес ще намерим и нещо, което да ни обедини, така както свободна Добруджа обедини народа ни преди 82 години. Да живее Добруджа! Да живее България".

Възпоменателното тържество завърши с поднасяне на венци и цветя на паметния знак на загиналите герои. Гробището е уникален паметник на културата, свързан с боевете за града през 1916 г., донесли освобождението на Добрич. 

Жулиета НИКОЛОВА