Във Военноморска база - Варна и териториалните води на Република България се провежда водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие "ТРИТОН 2022", което ще продължи до 7 октомври 2022 година. Това съобщиха от ВМС

Второто поред учение от този вид се реализира в резултат на доброто сътрудничество на Военноморските сили на Република България и съюзниците от НАТО. В учението участват водолази от ВМС на България, Румъния, Турция и САЩ, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода. Франция и Италия се включват в учението с офицери - наблюдатели.

Учението "ТРИТОН 2022" се провежда под ръководството на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби на Военноморските сили флотилен адмирал Велко Велков, а непосредственото управление на тактическите единици е възложено на командира на дивизион кораби със спомагателно назначение капитан I ранг Даниел Тодоров.

Фокусът на учението е усъвършенстване на процедурите и прилагането на стандартите на НАТО при провеждане на водолазна дейност и извършване на взривни дейности под вода.

В същия период се провежда и тактическо учение на Дивизиона за морски специални операции от състава на Военноморските сили STEALTH TRIDENT 22 (ST22).

Целите на учението са отработване на процеса на планиране и провеждане на морски специални операции на тактическо ниво. Това ще допринесе за усъвършенстване на подготовката на дивизиона в предстоящото му сертифициране през 2023г.