По случай предстоящия Ден на река Дунав, Общинска фондация "Русе – град на свободния дух“ и Сдружение "Дунавско сияние“ подготвят две интригуващи събития, които ще се слеят в едно и ще предложат много забавления за малки и големи. На 29 юни (събота) на русенския кей в 10:00 часа ще започне веселбата, на която са поканени русенци от всички възрасти, които обичат да се състезават, да предизвикват себе си, да научават нови неща и да творят.

Със събитието на Общинска фондация "Русе – град на свободния дух“, под надслов "Водни битки – лято 2024“, ще бъде даден символичен старт на лятната ваканция, ще се обогатят знанията на децата за реката и нейните обитатели, ще им бъдат предоставени възможности за творческа изява, спортна надпревара и много забавления. Участниците, както и най-активните от публиката, ще получат и награди от неуморните аниматори на "Веселяците“.

Детският арт хепънинг, организиран от Сдружение "Дунавско сияние“ с финансовата подкрепа на Общинската фондация, ще се проведе за трета поредна година в Деня на река Дунав. Екипът на сдружението предвижда работилничка за пясъчни картини и рисуване върху природни материали; викторина с въпроси за река Дунав и "магически“ научни експерименти. Русенци ще могат да видят и красивите водни създания, изработени през май и началото на юни месец в приложните арт работилнички в БЧК, КСУДС и Дворецът на децата от подрастващи в риск, неравностойно социално положение и бежанци.

"Водни битки – лято 2024“ на Общинска фондация "Русе – град на свободния дух“ ще предложи на публиката серия от забавни състезателни игри, в които ще се състезават 6 отбора, съставени от 3 играчи. Който иска да се запише за участие, може да го направи предварително на мейл rusefreespiritcity@gmail.com или на тел. 089 7917474. Игрите ще са подходящи за деца на възраст 10+, като се допуска участието и на родител. Предизвикателствата ще са свързани с вода, преодоляване на препятствия, точност, ловкост, баланс и бързина.

През цялото време на празника ще се създава голяма рисунка на асфалт, която ще бъде посветена както на Деня на река Дунав, така и на

70-та годишнина на Дунав мост. Годишнината на съоръжението официално ще бъде отбелязана на 20 юни, а със своята рисунка на асфалт децата символично ще почетат важната роля на Дунав мост, благодарение на който България е свързана със съседна Румъния и останалите държави от Европейския съюз. Добре дошли са малки и големи любители художници от всички възрасти да се включат в рисуването на асфалт и да допринесат за пресъздаването на река Дунав.

На кея ще има още: работилници за хартиени кораби, лодки, жабки, рибки и капитански шапки, които ще бъдат ръководени от талантливите аниматори от Професионалната гимназия по туризъм. Те ще допринесат и за веселото настроение с игрите и анимациите, които ще представят.

В събитието ще се включат още: представители на Басейнова дирекция "Дунавски регион“ и на РД ПБЗН – Русе. Малчуганите ще разберат колко важен ресурс е водата, особено в пожароопасни ситуации, ще могат да разгледат отблизо пожарна кола – да сложат пожарникарска каска и да се снимат за спомен. Организаторите на събитието призовават "Носете си водните пистолети и пръскалки – ако нямате – ние ще ви дадем, за да се включите във финалната водна битка на събитието“