С огромни въпросителни е Водната кула в Димитровград. В навечерието на изтичащия срок за подаване на проектните предложения една от най-емблематичните сгради в Димитровград напомни за значимостта си и повдига важни въпроси за своето бъдеще, съобщиха от общината

Какво се случва с Водната кула? Какво ще е бъдещето й? Каква ще бъде промяната за нея? Ще остане ли същата? Ще има ли градът нова туристическа атракция? Каква ще бъде тя? Как ще изглежда след обновяването?

Всички тези въпроси се чуват все по-често след като самата кула ги повдигна след поставянето на осем огромни въпросителни върху основната й част. Провокацията е дело на община Димитровград и има за цел да възбуди общественият дебат около бъдещето на тази над 150-годишна сграда, съществувала още преди изграждането на града. През месец ноември бе обявен открит конкурс за млади архитекти и студенти, който изтича този петък на 17 февруари, когато ще станат ясни проектните предложения за идейното развитие на Водната кула.

В седмицата между 18 и 23 февруари гражданите на Димитровград ще могат да гласуват за най-предпочитания от тях проект. Същевременно на 24 февруари уважавано жури от най-известните архитекти в страната ще оцени професионално три от най-добрите проекта.

Водната кула се явява като исторически свидетел на времето и годините, които променят средата около нея, но тя самата достолепно стои непроменена във времето толкова дълго. След дългогодишна битка с държавния "Холдинг БДЖ" ЕАД през 2018 г. Община Димитровград спря процедурата за продажбата й и придоби собствеността върху съоръжението,  за да остане то част от историческата памет на града. Непосредствено след това кметът на община Димитровград Иво Димов заяви, че ще се търсят идейни проекти за развитието на Водната кула.