Около 5,20 метра се задържа нивото на река Янтра във Велико Търново през последните два часа. Повишаване няма, но превантивно екипите на Регионална дирекция "Пожарна безопасност" и защита на населението" изградиха временна пясъчна дига в най-ниската част на ул. "Крайбрежна". Това съобщиха за "Фокус" от Община Велико Търново. 

Най-критично остава положението в кв. "Асенов". Жителите са притеснени, тъй като водите са почти на ръба на коритото, но за щастие все още няма залети домове и дворове. Вода стигна единствено до портата на храма "Св. 40 мъченици", но църквата незабавно е затворена, след като посетителите са евакуирани. Нанесени щети няма. Очаква се още утре историческата забележителност да заработи нормално. 

От местната администрация уточняват още, че високите води идват от участъците на Янтра в района на Габрово. Там вече се отчита спад на речното ниво, до няколко часа се очаква понижаване и по течението във Велико Търново.

До 5,50 метра се беше вдигнала Янтра в града около 11:00 часа днес. 5,40 метра бе нивото към 13:00 часа.

Кметът Даниел Панов е на място в кварталите "Асенов" и "Света гора" където са най-ниските точки и критични участъци. На терен е и заместник-кметът проф. Георги Камарашев, който координира екипите, следящи участъците около мостовете за натрупването на наноси от клони и отпадъци, които реката влачи.

Още този следобед предстои разчистването на дървени трупи, останали под моста в кв. "Света гора". Даниел Панов е разпоредил на кметовете на населените места също да наблюдават по-малките реки и ако има затлачване под даден мост, веднага да сигнализират, за да бъде изпратена техника.

Луиза ТРАНЧЕВА