Водещите европейски учени се събраха във Варна за Обучителен семинар на тема: "Изчислителна и експериментална системна медицина“, организиран от Медицинския университет в морския град по финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост на Република България (проект MUVE-TEAM).

Темата е изключително актуално, важна и касае много, много хора. На форума новите насоки в медицината очертаха едни от водещите учени в областта - проф. Весела Кристенсен, Университет на Осло, Норвегия, проф. Антон Тончев, директор, Научноизследователски институт към Медицинския университет – Варна, проф. Арнолдо Фригеси, Център за върхови постижения "Integreat", Осло, Норвегия и проф. Юха Клефстрьом, Финландски раков институт, Хелзинки, Финландия.

На форума стана ясно, че в момента се работи по един много голям проект, а именно събирането на база данни, от лица, диагностицирани с рак. Това в бъдеще време ще спомогне за работата на медиците и фармацефтичната индустрия, по превенция и лечение чисто индивидуално на всеки един пациент. Проф. Клефстрьом от Финландия разкри, че той ръководи екип, които събират тумори от Скандинавската държава, които се проучват, с цел да се разбере защо едни медикаменти действат на определени лица, а не действат при други със същото заболяване. Последните 50 години се отчита голям напредък в събирането на данни за рака и неговата превенция, и лечение.

Проф. Весела Кристенсен, Университет на Осло, Норвегия пък съобщи, че имунната терапия дава определени резултати при лица с рак на белите дробове, рак на кожата, при някои от случаите с рак на гърдата.

На форума стана ясно, че към момента все още учените са открехнали и само са надникнали в проблематиката. Нужна е още много работа по темата. На въпрос на Varna24.bg касаещ база данни при онкоболни от различни раси, учените отговориха, че темата е изключително важна, но работата по нея тепърва започва.