Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ ще представи юбилейната изложба "Водата на живота“, съобщиха за "Фокус“ от културния институт. ИЗложбата е посветена на 80 години от рождението на Александър Ангелов и ще бъде официално открита от 18.00 часа.

Художникът е роден на 27 февруари 1944 година в Кюстендил и е пето поколение продължител на стар кюстендилски род. Учи в Първо основно училище "Св. св. Кирил и Методий“ и в Политехническа гимназия "Димитър Каляшки“ в родния си град. Още от детските години интересите му са съсредоточени в две области – рисуването и спорта. Положително влияние за това има дружбата му с неговите приятели от ученическите години, бъдещите художници – Кирил Гогов и Георги Велинов – Гопи, както и ценните напътствия на галериста Недко Каблешков.

Работи като художник в обувния завод, учи във Висшия институт за физкултура и спорт в София. В продължение на 37 години работи в областта на спорта и туризма, като завеждащ сектор и заместник председател по учебно-спортната работа в системата на Българската федерация по физкултура и спорт за град Кюстендил и окръга.

През 70-те и 80-те години работата му е свързана с районирането и развитието на спортовете в града и окръга, както и с построяването и утвърждаването на Националната спортна база "Осогово“. От 1996 година до пенсионирането си през 2007 година е ръководител на Отдел  "Здравеопазване, спорт и младежки дейности“ и първият управител на Общинска фирма "Спортни имоти и прояви“ към Община Кюстендил.

Осъществил е една своя самостоятелна изложба през 1990 година в Клуба на културните дейци в Кюстендил и една съвместна изложба в Градска художествена галерия "Васил Крапчански“ в град Сапарева баня. Редовен участник е в организираните от Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ общи изложби на кюстендилските художници, както и в Зонална изложба "Струма“.

Работи в областта на акварела – пейзажи, натюрморти и портрети. Негови творби са притежание на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“, град Кюстендил, частни любители и колекционери.