Повишено съдържание на бактерии и то доста опасни, има във водата във великотърновското село Райковци. Това показва ежемесечния мониторинг за качеството на водата в областта, който подготвят експертите от Регионалната здравна инспекция в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Според доклада в животворната течност в красивото планинско село има три вида опасни микроби.

Лабораторният анализ на взетата проба дава отклонения по показатели ешерихия коли – 20±2/100 КОЕ/ml, колиформи – 67±4/100 КОЕ/ml, ентерококи – 10±1/100 КОЕ/ml, и микробно число 70±6 КОЕ/ml, показват официалните данни. От РЗИ допълват и, че процедура следва издаване на акт за установеното административно нарушение на отговорното лице за лошите микробиологични резултати в питейната вода за село Райковци.

За периода от средата до края на май здравните власти са изследвали общо 20 проби от различни водоизточници в областта. При пет от тях са отчетени отклонения от Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. В селата Стрелец, Хаджидимитрово, Алеково и Горна Студена има завишени нива на нитрати, а в Райковци – на Ешерихия коли.

На воден режим остават 13 населени места в региона – две в община Велико Търново – селата Ресен и Никюп; две в община Елена – селата Усои и Майско; седем в община Павликени – селата Лесичери, Долна Липница, Недан, Върбовка, Караисен, Димча и Патреш; две в община Свищов – селата Хаджидимитрово и Александрово.