Някои таксиметрови коли вече возят на нова, по-висока тарифа. Тя е позволена, след като Общинският съвет във Варна одобри искане на превозвачи за актуализация на цените за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег. Предложението беше прието с 38 "за“, 1 – "против“ и 1 – "въздържал се“.

Минималната дневна тарифа, реши ОбС миналият месец, се повишава на 1.30 лв., а нощната – на 1.50 лв.

Това трябваше да се случи от 1 май. Празничните дни около Великден и Гергьовден, обаче явно са били причина тарифите да не бъдат пипнати, за което информира в началото на месеца Varna24.bg. От няколко дни лека-по лека цените почнаха да се вдигат.

Така към този момент има таксиметрови коли, които возят на стари цени: 1 километър - 1,10 лева през деня, и 1,20 лева през нощта.

Това не е незаконно. Важното е цената, обявена на видно място, да съвпада с тази, изписана на касовия бон. За това преди да си вдигнете нервите и да заформите скандал, при различни крайни стойности за еднакво изминато разстояние, вижте дали преди това не сте се возили на стара, а след това на нова, по-висока тарифа. Препоръчваме ви да проверявате цените и в сайтовете, и на информационните табели по колите, при използване на таксиметров превоз. 

До края на месец май всички коли би трябвало да са на нови цени. Има забавяне при настройването на апарата с новите тарифите, тъй като той трябва да бъде технически обслужен, защото е с фискално устройство, обясниха шофьори.