В Областна дирекция "Инспекция по труда"-Стара Загора тече проверка по повод трудовата злополука, която се случи тази неделя в рудник "Трояново-1“ от комплекса "Мини Марица-изток“. Това съобщи за Агенция "Фокус" Елена Желязкова, която е началник отдел "Безопасност на труда и контролна дейност" в институцията. Инцидентът е станал на 8 януари, а проверка по случая е започнала веднага.

"Колегите са на терен от 8 януари. Работи се по установяване на причини и обстоятелства, събират се документи и обяснения от свидетели на злополуката. Нямаме завършена информация, която може да споделим към настоящия момент.

Срокът за приключване на проверката е един месец. Работят едновременно много институции. Води се досъдебно производство, Прокуратурата също прави разследване. Има още много работа по случая и все още нямаме окончателно становище", каза Елена Желязкова. 

Инцидентът се е случил по време на ремонтни дейности на железопътна линия. Влак е минал през краката на Румен Станков от Стара Загора докато е заварял релските. На мястото са били трима души, като двама от тях са успели да се дръпат, но краката на Румен са премазани. Към момента той се намира в УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович"-Стара Загора с два ампутирани крака, без опасност за живота. Близките на пострадалия мъж, обаче, споделят, че никой от работното място до момента не се е свървал с тях и търсят информация в социалните мрежи от хора, които може би са свидетели на инцидента. По думите им от управата на "Мини Марица-изток" се опитват да покрият случая. 

Потърсихме и позицията на работодателя и от там обясниха тези постове с техническа подробност, тъй като емоционалните възприятия на човек в такъв момент са по-обострени. "По случая при нас работят три независими една от друга вътрешни комисии, които да дадат на ръководството достатъчно обективна представа за инцидента. Все още нямаме никакъв доклад и не можем да дадем допълнителна информация. В непрекъснат контакт сме със семейството. Имаме готовност да им окажем както финансова подкрепа, така и психологическа помощ - за тях или за Румен“, каза Александър Камберов, ръководител на административния отдел на дружеството.

Рени АТАНАСОВА