Продължават честванията случай 115 години от обявяване Независимостта на България. Уникалният царски влак "Корона експрес" беше включен в атрактивна историческа възстановка на гара Трапезица край Велико Търново.

В съботната сутрин първи перон на гара "Горна Оряховица" беше препълнен с хора от близо и далеч. Причината – композирането на парен локомотив

"Това дъщеря ми Роузи! Роузи, кажи Здравей! Пристигнахме от Момчилград, където живеем, заради дъщеря ми защото тя обожава влакове", каза Андрю пред Nova. 

А парният локомотив беше закачен за царския влак на Фердинанд, и Борис Трети - "Корона експрес". Машината е военна. Произведена е за нуждите на Третия райх по време на Втората световна война. Няколко от тези модели 16-а серия са закупени в България през 1951 година.

"Като жив организъм е. Трябва да се грижиш за него", разказа Албер Иванов, машинист и добави: "Има една приказка: Човек можеш да излъжеш, но машина – не можеш". 

Уникалният влак трябваше превози актьорите, превъплътявам се в Княз Фердинанд и Александър Малинов, до гара "Трапезица", за историческа възстановка посветена на Деня на Независимостта на България.

"Сега се возя като Княз. Като сляза ще бъда Негово величество. Има притеснение, гордост и една палитра от чувст
ва", посочи Милен Иванов, актьор в ролята на Княз Фердинанд.

"Това е нещо страхотно. Това е един от празниците, които трябва да бъдат национални", каза Иван Митев, актьор в ролята на Александър Малинов.

Освен историческите личности "Корона експрес" имаше места и за туристи, които бяха разпродадени преди седмица за един ден.

"Този тип пътуване са единични и са по заявка. Това са уникални подвижни състави, които не всеки ден могат да се видят", добави Димитър Димитров, директор на ПП "БДЖ – Горна Оряховица".

След възстановката, царската влакова композиция продължи атракционното пътуване с туристи до Трявна.