Визуална метафора на живота в живописните платна на художника Николай Ханзъров представя Държавен културен институт-Културен център "Двореца" в Балчик, предаде репортер на "Фокус". Авторът пресъздава в своите творби визуалната и сетивна красота на своя образен свят и това е само видимото. При него символите са завоалирани, посланията - загатнати и представени по асоциативен път. Николай Ханзъров рисува пейзажи и натюрморти, любима негова техника е маслената живопис. Специалистите го определят като разпознаваем творец, впечатляващ със своята чиста и изящна живопис. 

"Една много древна история разказва как някога бог Шива изпратил към демоните светкавици от вълшебния си тризъбец и демоните веднага изгорели. Пепелта им изтекла в морето и от нея се родили раковините…По-късно започнали да правят от раковините музикални инструменти. Така се появила свещената раковина. В миналото върху подобната на порцелан бяла черупка изкусните майстори изрязвали образи на коне, кучета, красиви растителни и геометрични орнаменти, дори обковавали отвора на раковината със сребърни пластини. Използвали раковината и като боен рог – нейният звук събирал армията за поход. Вярвало се, че носи слава, дълъг живот и богатство.

Днес вярващите индуси смятат, че звукът на свещения музикален инструмент очиства хората от греховете им. Така както и чановете. Това е един от звуците на България. Звук, който отеква дълбоко в сърцето и ни връща към корените. Пленяващ, омагьосващ и пробуждащ. Звук, който не можем да сбъркаме. Звукът на чановете...", споделя авторът.

Срещата с неговия колоритен и метафоричен свят е в галерия "Тихото гнездо" в дните от 27 юни до 10 юли. Вернисажът е в първия ден от 17:00 ч.

Жулиета НИКОЛОВА