Връзката между Константинопол (Цариград), Варна и София. Това е темата на днешния материал от рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“.

Нишката между трите градове на Балканския полуостров е архитектът Борис Далчев. Неговото бижу – легендарният хотел "Одесос“, бе едно от най-притегателните места в морския град.

Хотелът е построен през 1962 - 1963 година на входа на Морската градина. Архитектът му Борис Далчев, е част от семейното арттрио на ХХ век, заедно с брат си – поета Атанас Далчев и скулптура Любомир Далчев.

Той е роден в Константинопол. България се гордее с много негови архитектурни постижения. Той е част от екипа, проектирал сградата на Министерството на тежката промишленост в София (днес Министерския съвет).

Близо 50 години делят горната от долната снимка от нашия колаж. Разликата в двете освен името на хотела – тогава "Варна“, после за няколко години "Одеса“, а преди затварянето му – "Одесос“ е и бул. "Приморски“ ("Червеноармейски“ през социализма). На горната снимка липсва подлеза. Той е прокопан в началото на 80-те години за строежа на Фестивалния и конгресен център, кой е открит на 16 юни 1986 г.

На горната снимка тунелът липсва - булевардът се "изкачва" към входа на Морската градина.  

Вижте "Преди и сега“ от предния път ТУК