Интересна е причината за задръстванията, които се получават заради камионите на сметопочистващите фирми. Тя е свързана с варненци, които в желанието си да направят нещо добро за бедните хора, причиняват дискомфорт на други. Като оставят обувки и дрешки върху казаните, те си мислят, че ще помогнат на лица в нужда. Камионът обаче е снабден със специална апаратура, която не позволява закачването на контейнера, когато върху него има оставен предмет. Това принуждава шофьорът да го премахне. Така се забавя работата, образуват се опашки зад превозното средство, и изнервените шофьори почват да натискат клаксоните.

Най-правилно е ако имате здрави обувки или дрешки, които не искате да изхвърлите, а да влязат в нужда на социално слаби хора, е да ги оставите встрани или да ги пуснете в специализираните контейнери за облекло, обясниха запознати.

Тези дни стана ясно, че Община Варна подготвя и информационна кампания за отговорно изхвърляне на отпадъци. Тя ще бъде съпътствана от нови регламенти за сметосъбиране и сметоизвозване. Ще се акцентира върху засилен контрол около съдовете за събиране на отпадъци както за фирми, така и за граждани.