Художничката Селен Петкова е носителят на награда "Култура“ на Община

Велико Търново за 2024-а година. Младата дама печели призът в категорията за най-успешен творчески дебют, предаде кореспондент на "Фокус"

Отличието, което 24-годишната възпитаничка на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ получава, е за участието й в родолюбивия проект "Алманах на просветителите“, представящ образите на дванадесет бележити българи, възрожденци и културни деятели.

Селен Петкова е номинирана от Сдружение "Движение на просветителите“. В рамките на едноименния проект са реализирани 36 събития през миналата година. Висока оценка дава и Национален фонд "Култура“, по чиято програма "Дебюти“ проектът получава одобрение. Кандидатурата на Селен Петкова е разгледана и одобрена от Експертна комисия, сформирана по реда на Наредбата за символите и наградите на Община Велико Търново.

Селен Петкова е завършила "Графичен дизайн и визуални комуникации“ – бакалавърска степен, в същата сфера младата художничка кара и магистратура. Активно участва в обществения и културния живот на Велико Търново, част е и от Сдружение "Самоводска чаршия“. Участва в няколко национални и международни конкурси, от които се връща с престижни награди. Рисувани от Селен Петкова портрети на бележити българи са отличени от университети и училища в цяла България.

Официалната церемония за връчването на наградата ще е на 21 май от 18:00 часа в Художествена галерия "Борис Денев", в рамките на празнична среща в навечерието на 24 май на кмета на Велико Търново Даниел Панов и председателя на Великотърновския Общински съвет Венцислав Спирдонов с творците и дейците на културата и изкуствата.