Достоен да бъде част от кралска ботаническа градина е бил кът във Варна. Това е било преди 80 години, и за съжаление, от него са останали само хубави стари черно-бели снимки и един от най-емблематичните фонтани, не само във Варна, но и в цяла Източна Европа.

Това е района между Морското казино и сцена "Раковина“ в Приморския парк. Той днес е "героя“ в рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“.

На горната снимка от нашия колаж се виждат красиво оформените и поддържани градинки от двете страни на Фонтана на сирените. Виждат се бананови палми, алое и други красиви растения.

Тези дни стана ясно, че това място отново може да си върни своя блясък. В него ще бъдат обособени цветни композиции с перенни растения и декоративни треви. Това ще е по подобие както е бил преди близо век. Новата "премяна“ на едно от емблематичните места в Морската градина, бе засегната на презентация пред кметът на Варна Благомир Коцев и ръководството на Община Варна, които бяха запознати с новата идейна концепция за зацветяване на Морската градина. Разработката включва част от централните алеи в парка и бе представена от ландшафтния архитект в Община Варна Надежда Харизанова. На срещата присъства и директорът на общинското предприятие, което поддържа парка - Стоян Аргиров.

На нея бе оповестено, че има идея, която предвижда централната алея в Морската градина да бъде зацветена в геометрична композиция, която да включва перенна растителност, сезонни цветя и декоративни треви. За бордюрите могат да се използват декоративни храсти.

Новата визия бе поискана от кмета Благомир Коцев, като целта е да се засаждат повече многогодишни растения. Така първоначалната по-висока инвестиция ще бъде за сметка на последващата поддръжка на растенията в парка.

Вижте "Преди и сега“ от миналата седмица ТУК