Времето тече неусетно. Стрелките се въртят безспир... Забързани в своето ежедневие не забелязваме промените в заобикалящия ни свят.

Фотографиите, тези моментни снимки, запечатани някога, ни връщат назад. И можем да отидем на същото място, да щракнем същия пейзаж и да видим и сравним какви промени са настъпили там през годините.

Вижте един кът във Варна с разлика в годините от близо 40 лета. "Фокус" като машина на времето ще ви върне назад, сравнявайки едно и също място в морската столица.

Това е познатия на всички подлез на Фестивалния и конгресен център. Горният фотос на колажа е правен в началото на 80-те години на ХХ век. Все още липсва сградата на ФКЦ (тя е открита на 16 юни 1986 година). Мястото е строителна площадка, обградено със строителна ограда.

Хотел "Одесос" си е на същото място - разликата е, че тогава той е функционирал, а сега не.

Цветарниците край стълбите са пъстри от цветя. Плочките са нови и красиви.

Сега - 40 години по-късно, подлезът е същия. Цветарниците са изоставени. Липсват и плочи от тях. Липсват, а има и счупени плочки по стълбите към хотел "Одесос". Красивият, пъстър от преди 40 години кът край хотела по посока паркинга му към ул. "Стефан Стамболов" вече е една джунгла. Добре, че е заградена, че да не се превърне в свърталище на наркомани или бездомници.

Времето тече като река - понякога бърза, понякога бавна... Нещата се променят.

Преценете вие кога този кът от Варна ви е по на сърце - сега или преди 40 години?