145 години от основаването си празнува днес Търновското археологическо дружество, което е и първото в България. За това припомнят от Народната библиотека "П. Р. Славейков“ в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. То е създадено официално на 18 март 1879 година.

"От записките на д-р Васил Берон се узнава, че "имало хора, които били уверени, че в Търново и околността се намират драгоценни исторически паметници, които могат да осветят нашата история", разказва Тодорка Недева от Регионалния исторически музей в Търново.

Дружеството е основано с активното участие на д-р Васил Берон, Цани Гинчев и други известни търновски интелектуалци и общественици. От 18 март до 15 май комисия с председател д-р Васил Берон изработва устав на формированието и го изпраща в Министерството на просвещението за одобрение. Едва с писмо № 232 от 19 януари 1884 година търновските родолюбци получават утвърдения устав. На 2 февр. 1884 година в стаята на църквата "Св. Константин" се провежда заседание, на което се избира управително настоятелство.

В началото на своето основаване дружеството се залавя да прави разкопки в историческите местности Трапезица и Хисар, а освен в Търново се правят разкопки и в Беляковец, в черквата "Св. Параскева".

Придобитите от разкопките материали, както и предметите изпратени от други селища, предполагат изпълнението на другата задача залегната в устава на дружеството – събирането им в едно определено помещение (музей). Идеята на родолюбците е джамията на Царевец да се използва за експониране на паметниците на културата, но тя не се подкрепя от Министерството на просвещението. Находките се съхраняват в дома на д-р Васил Берон, но на 18 май 1901 година са унищожени от избухнал пожар.

Първото българско археологическо дружество е активно до 1885 година, след което според Моско Москов "умряло, както мрат всички културни дружества у нас, от парична анемия или от икономическо малокръвие".

Дейността му се възобновява 20 години по-късно благодарение усилията на Моско Москов, Н. Марков, Г. Козаров и други изтъкнати общественици.

Задачата и целта на дружеството е посочена във втория член от устава. Там се казва: "Целта на дружеството е да се грижи за съхранението на историческите паметници в гр. Търново и Търновско и да събира старини из тоя край на България из областта на архитектурата, живописа, фолклора, нумизматиката, стари ръкописи, стари печатни издания и пр."

Така старата столица остава в историята с факта, че именно в престолнината се ражда идеята за организиране на събирателска дейност и грижи за старините.