Най-модерното детско отделение в държавна болница за цяла Северна България откриха днес във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Ремонтът струваше близо 600 000 лева, като парите бяха събрани изцяло от дарения, направени чрез мащабния проект "Светулка" на фондация "За Доброто". Участие взеха и Ротари клуб – Велико Търново и фондация "Америка за България".

13-те болнични стаи бяха напълно обновени за около десет месеца. Проектът привлече като съмишленици много местни, национални и международни дарители, както и доброволци. Това превърна детското отделение в европейско, съвременно, комфортно, цветно и функционално място за лекуване на деца, с каквото могат да се похвалят малко болници в страната. Помещенията са изцяло реконструирани – подменени са ВиК и ел. инсталациите, монтирана е нова климатична система, доставено е ново оборудване, стените са изрисувани с красиви и вдъхновяващи рисунки, подът е покрит с антибактериална настилка. Обособени са отделни сектори за кърмачета, малки деца и юноши. Родителите, които придружават децата, ще имат на разположение кухненски боксове с уреди. Във всяка стая има плазмени телевизори.

В отделението е изградена нова чакалня и санитарен възел към нея. Подновени са лекарските кабинети, интензивното отделение и манипулационните. По нов и модерен начин изглеждат главният вход, фоайето и приемният кабинет.

В детското отделение във Велико Търново има единственото в страната болнично училище. Голямото пространство е превърнато във вълшебен детски кът. Помещението е със стъклени витрини, видимо от всички страни. Там децата могат да учат и играят в дружелюбна среда, коренно различна от болничната.

 

 

 

 

В церемонията по откриването се включиха много официални лица, представители на трите организации, дарители, медици, пациенти и други. Събитието уважиха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, народните представители Димитър Николов и Людмила Илиева, областният управител Ивайло Здравков и заместник-областният управител Валентин Михайлов, заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев и други.