Между 10 и 12 лева е цената на килограм живо агнешко месо във Велико Търново месец преди Великден и Гергьовден. Тя вероятно няма да се промени във времето преди празниците, прогнозира Красимир Кирилов, който има малка ферма за овце, кози и крави край старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“.

Наша проверка показа, че в магазините цената на килограм агнешко варира между 25 и 29 лева. 25 лева плащат търновците, които искат да си купят цяло агне, половин агне или плешка. Бутчетата се търгуват по 29 лева. Цената на комплектите е 15 лева, а на агнешката главичка – 6 лева.

Красимир Кирилов се занимава с животновъдство от около 15 години и казва, че в последните му се е наложило драстично да намали броя на животните в своята ферма. От около 300 глави добитък, сега отглежда едва стотина.

"Това ни позволява да оцелеем – по-малкото животни. Не си струва да ги гледаме, защото държава си мисли само, че помага на животновъдството, но тя ако не се вземе в ръце, все по-скъпи ще стават агнетата, защото те си мислят, че много ни помагат, но явно не мисля само аз така, защото у нас има общо едва около 300 хиляди овце и кози общо“, обяснява Кирилов.

Той е категоричен и, че с броя на животните, които се отглеждат у нас не стигат за вътрешния пазар. Затова се налага и внос на месо от чужбина.

"Да не говорим, че ние вече въобще нищо не изнасяме навън“, казва още Кирилов.

Обяснява и, че единственото, което се е случило след големите протести на животновъдите преди около месец, е че те са получили парите, които е трябвало да им бъдат изплатени за миналата година.

"Всичко се прави на парче – и животновъдство, и овощарство, и пчеларство – всичко е обречено. Няма държавна подкрепа за животновъдите. За да гледаме по-големи стада, трябва да има сигурност и да няма репресии върху нас“, категоричен е животновъдът. Според него проблемите не идват от ЕС, а са на национално ниво.