От 2 до 3 декември 2023 г. в гр. Варна за девети пореден път се провеждоха Националните поетични празници "Вапцарови дни". Припомняме, че това е деветото им поредно издания. В рамките на "Вапцарови дни – 2023" бяха включени Петият национален литературен конкурс, посветен на Никола Й. Вапцаров, и Деветият национален рецитаторски конкурс по творби на Никола Й. Вапцаров – за любители.

В Национален литературен конкурс участваха автори на стихотворения или есета, посветени на Никола Вапцаров. Тази година за оценка бяха подадени 49 творби от различни автори, без ограничение на възрастта. 

В конкурса за рецитатори-любители по творби на Вапцаров участие заявиха 51 изпълнители на художествено слово по творби на поета. Те бяха разпределени в четири възрастови групи.

Поетичните празници започнаха в зала "Пленарна" на Община Варна с рецитал на творби на Вапцаров. Галаконцертът на класиралите се на първите три места във всяка възрастова група от конкурса за рецитал се проведе на 4 декември от 13:00, съобщиха от ВВМУ.

Награди получиха:

Първа група

Първо място: Даная Атанасова

Второ място: Калоян Беликов

Трето място: Марк Уотсън

Втора група

Първо място: Николай Попов

Второ място: Калоян Тодоров

Трето място: Валерия Колева

Трета група

Първо място: Алекс Алексиев

Второ място: Невяна Пенкова

Трето място: Емре Халитов

Четвърта група

Първо място: не се присъжда

Второ място: Радостина Игликова

Трето място: Екатерина Попова, Паулина Качулева, Александра Христова