Нещо черно се появи в Морската градина, сигнализираха читатели на Varna24.bg. То се намира на алеята под Морското казино.

Според хората било е сътворено на 25 април. Заляха го със смола. Една чайка залепна, още докато правиха това нещо. Днес (вчера, б.а.) едни колоездачи щяха да се претрепят в него. Как се разрешава да се правят такива неща – и то перманентни, на главна алея в парка, питат нашите читатели.

Проверка на Varna24.bg на място, установи, че това е макет на Черно море. Хората вчера, които минаваха покрай него, се чудиха обаче, какво е. Приличаше им на континента Азия, тъй като го гледаха от неправилен ъгъл.

Имаше деца, които си играеха със смолата, която още не бе напълно засъхнала.

Важен е въпроса – защо се прави нещо без да има информационна табела какво ще е? Дано някой велосипедист или дете с тротинетка, не се претрепе в макета. Да не говорим за пенсионер с бастун..., продължават да се възмущават варненци, и на майтап предлагат поне пункт на Бърза помощ да се сложи там. Всичката ни такава – урбулешка, продължават хората – има толкова хубав макет на Черно море, а сега се прави нов. И там изобщо не му е мястото, категорични са те.

Такива неща, може и хубави накрая да се получат, но поне докато трае процесът по изграждането им, да бъдат обградени, съветват още варненци. Само да не го оставят така – със смолата, че тя се размеква от високите температури, а лятото вече "чука“, и да се не окаже като поговорката: Вместо да изпишем вежди, да извадим очи, обобщават хората.

Иначе Варна си има триизмерен макет на Черно море, който се намира пред Аквариума в Морската градина. Изграден е през 30-те години на XX век. Той е с мащаб 1:20 000. Целта на направата му е да се използва от учениците като нагледно учебно пособие.