По повод Международният ден на птиците екипът на Зоопарк Варна, съвместно с училище Монтесори, постави къщички за птици в местообитанието на щъркелите, пишат от зоологическата градина.

Всяка година на 1 април се отбелязва Международният ден на птиците – световен екологичен празник. Целта му е запазване на видовото разнообразие и числеността на птиците.

Възниква в американския щат Пенсилвания като детски празник през 1894 г. Скоро, след като придоби популярност благодарение на медиите, тя започна да се извършва масово във всички американски щати, след което дойде в Европа.

На 19 март 1902 г. е приета "Международна конвенция за защита на птиците, полезни в селското стопанство“, която е подписана от повече от десет държави. Влиза в сила на 12 декември 1905 г. На 18 октомври 1950 г. в Париж е подписана "Международната конвенция за опазване на птиците“, която заменя предишния документ за повечето от участващите държави - вече разглежда всички видове птици, а не само онези, които са полезни за селското стопанство.