Времето неуморно, неусетно лети... Стрелката се въртят и всичко се променя... Някои неща се видоизменят по-бързо, други - по-бавно. Днес в рубриката на "Фокус" - "Преди и сега", ще надзърнем назад и ще видим как един емблематичен кът в Морската градина се е променил за период от повече от 70 години.

Този път ще ви отведем на северния плаж. Вижте красивия фонтан и чешмичка под витата алея от Фонтана със сирените към морето.

Негов архитект е Желязко Богданов, инженер - Йосиф Хаджистоянов. Годината на откриване е 1928-а. Изпълнен е в характерния времето архитектурен стил - ар деко.

На горната снимка пише Сталин. Град Варна е носил това име между 20 декември 1949 г. и 20 октомври 1956 г. (Възможно е снимката да е правена преди 49-та година, а само надписът на града да е бил изменен, след преименуването).

Тогава е издигнат и паметник на Йосиф Висарионович в началото на Морската градина. Сега там се намира Слънчевият часовник.

Пейзажът на горната снимка, освен с липсата на дървета по ската, се отличава и с една закрита наполовина сцена, с обла форма - тип Раковина. Това не е сегашната, която се намира в дясно при изкачването на витата алея. Тази от снимката вече не съществува. Била е за нуждите на Морското казино.