Половината от жителите на Велико Търново са недоволни, че в града няма вода. Другата половина ни казаха, че "са останали излъгани“, защото в домовете им водата не е спирала, предаде кореспондент на "Фокус“. Има и такива, които заради "лъжливата тревога“ от преди около седмица са решили дори да не се запасяват.

"Доста е трудно, особено с малки деца. Купуваме си вода, налага ни се“, казва една от търновките, които срещаме.

"Плащаме скъпа вода, 5 лв. и нагоре, някак си не е приемливо“, допълва я друга.

"От сутринта, ставаме рано, пълним, защото чакахме от 7:00 до 8:00 часа да спре“, обяснява трета дама.

"Налели сме си някоя кофа, някоя тенджера, някоя кана и така. За един ден ще го преживеем“, посочва друг мъж.

"Преди пак бях разбрала, тогава си напълних там нещата, съдовете, нали. Този път пак ми се обадиха, но аз не се хванах. Имам само една туба, но тя си стои пълна по принцип“, с успокоени допълва още една търновка.

Жителите на града са категорични и, че при подобни аварии ВиК дружеството трябва да информира гражданите чрез всички възможни канали, а не само чрез сайта си.

Най-засегнати от проблема с безводието са лечебните, социалните и детските заведения. На много места са имат варианти за подобни ситуации. Така е и в ДГ "Соня“ във Велико Търново, където ползват вода от резервоар.

 "След като спре водата, ние пускаме резервното водоснабдяване. С водата, с която се извършва хигиена на санитарните помещения, измива се посудата на децата. Нищо, че имаме резервна вода, все пак трябва да имаме и чиста вода, с която да се приготвя храната на децата и да има да пият през деня вода, тъй като децата много обичат да пият вода“, разказва ни директорката на заведението Жаклин Павлова.