"На два пъти вече се разгледа нашата концепция за изграждане на опера зад Партийния дом." Това каза арх. Илко Николов от ИК "Дом на пловдивската опера" днес на пресконференция.

"Фокус" припомня, че има решение на Общинския съвет отпреди няколко години, според което на мястото на Партийния дом да се изгради опера. Администрацията на Здравко Димитров пък предлага друго място– до спортна зала "Колодрума".

От екипа на Зико се осланят на разглеждане на въпроса от Експертния съвет по устройство не територията, че въпросното място не отговаря на изискванията по отношение на достъпа, паркирането и обслужването на сградата. Освен това един модерен център за музикално-сценично изкуство не би се вписал върху този терен чисто пространствено. Поради тази причина администрацията предлага това място.

"Аргументът, че сградата би била прекалено тежка от естетическа и пространствена и гледна точка, е несъстоятелен. Височина на сградата на операта е идентична на тазин на съседните сгради.", каза арх. Николов и показа компютърна визуализация как би изглеждала операта.

"Друго твърдение, е че видимата част на сградата има не достатъчно представителен вид, в сравнение с основния комплекс, също е теза, която не би могла да издържи. Така, че тезата, че сградата би била забутана е несъстоятелна. С архитектурни прийоми и декоративни елементи Концертна зала и Операта биха могли да се свържат", допълни арх. Николов.

Вижте повече във видеото концепцията на арх. Илко Николов за Дом на пловдивска опера в центъра на Пловдив!