С тържествена церемония Община Видин отбеляза 148 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на Родината. Честването се състоя пред паметника на великия поет и революционер във Видин. На него присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кметовете Мартин Дончев, Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Найден Йонов, народният представител Любен Иванов, областният управител Ани Арутюнян, заместник-председателят на Общински съвет Николай Николов, секретарят на Общината Емилиян Енчев, представители на държавни, образователни и културни институции, на политически партии и неправителствени организации, пенсионерски клубове, граждани.

Слово по повод 2 юни произнесе д-р Цветан Ценков. "Все така силно и днес в сърцата ни оттекват думите на Ботев: "Но стига ми тая награда – да каже нявга народът: умря сиромаха за правда, за правда и за свобода…". Тези думи показват колко безкористна е направената саможертва. Ботев остава жив завинаги в нашата памет. Наш дълг е да пазим Ботевите завети и да съхраняваме безценното богатство. Нека на този ден сведем глава пред подвига на Ботев и на всички загинали за нашата свобода. Нека следваме заедно техния пример и да помним, че свободата, справедливостта и човеколюбието са достойни за саможертва“ – заяви д-р Ценков.

Рецитал, посветен на Деня на Ботев, представиха ученици от Основно училище "Любен Каравелов“ .

След това пред паметника на поета-революционер, под музикалния съпровод на Градски духов оркестър, бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината д-р Цветан Ценков; областния управител на Област Видин Ани Арутюнян, Общински съвет – Видин, много институции, политически партии, учебни заведения и граждани.

Точно в 12:00 ч. в памет на Ботев и на загиналите за свободата на България прозвучаха сирените и всички присъстващи сведоха глава пред техния безсмъртен подвиг.