В днешната част от постоянната рубрика на "Фокус" – "Преди и сега“, ще ви покажем един от символите на града с разлика във времето от близо 100 години. Това са прословутите Римски терми.

Горната снимка от нашия колаж показва т.нар. Римска кула, преди разчистването на градежите върху термите и разкриването на целия архитектурно-исторически комплекс. Преди десетилетия се е виждала само кулата. Зад нея е храм "Св. Георги“, който е съборен заради археологическите разкопки.

Средновековната църква "Св. Георги“ се намира в централната част на град Варна. Достигнала до наши дни в руинно състояние, нейните основи са разположени на територията на старите Римски терми, в югозападния им край. Точното време на изграждане на този старинен храм не е известно, но съществуват доказателства, че това е станало през средновековието (XIV в.), когато църквата е влизала в границите на защитения с крепостни стени средновековен град. Черквата просъществува и в годините на османското робство, въпреки че при последвали поправки загубва средновековното си великолепие. Важна подробност от историята на храма е, че именно в тази черква се извършва за първи път богослужение на български език, след векове на османско подтисничество и духовно гръцко робство. Това става след застъпничеството на руския вицеконсул Александър Рачински, който след двегодишни усилия и преговори с гръцкия митрополит Порфирий, успява да получи разрешение за извършване на богослужение веднъж в седмицата на църковнославянски език. Първата служба на славянски език е извършена в черквата "Св. Георги" на 12 март 1860 г. На паметното събитие, с голямо въодушевление, се стичат много българи от Варна и околните села.

Средновековната църква "Св. Георги“ оцелява през османското робство и макар в доста лошо състояние, Освобождението (1878 г.) я заварва действаща. След това, още няколко десетилетия продължава да се почита като свято място, до 1948 г., когато социалистическата власт решава да я събори, за да не пречи на разкопките на римските терми. Намира се група ентусиасти – комсомолци, които само за един ден разрушават старинният храм. Престолът от разрушената църква и храмовата икона на Св.вмчк.Георги са пренесени в близката черква “Свети Атанасий". Иконата днес не се намира там, но престолът е поставен в южната част на олтара и на него винаги се служи на Гергьовден и се счита за втори храмов празник.

На върха на Римската кула е бил поставен бюст на Аспарухов войн, който в момента се намира в центъра на "Аспарухово“.

Вижте "Преди и сега“ от предния път ТУК