Проблемът със свлачищата у нас е от 30 години. Това отбеляза днес във Варна министър-председателят акад. Николай Денков. В морския град той огледа срутището на Рибарския плаж, което се активизира в края на миналата година. Ерозията по бреговете е много голям проблем. Той трябва да се реши спешно, с оглед на настъпващия туристически сезон, стана ясно още от думите на премиера, предаде репортер на "Фокус".

Ще бъде изготвена специална програма за борба със свлачищата у нас, допълни още акад. Денков. Тя обаче трябва да е на основа на ясна проекти, научно моделирани, подчерта той и допълни, че за решаването на този проблем ще а нужни много пари, буквално милиарди. Въз основа на плана ще се търси финансиране, допълни още той.

На огледа на свлачището присъства и кметът на Варна Благомир Коцев, областният управител Андрияна Андреева, нейния заместник Огнян Рачев, заместник кметове, депутатът Даниел Лорер. Свлачищата са голям проблем по крайбрежието. Такива морят не само Варна, но и съседните общини, стана ясно още от думите на кмета Коцев, който е запознат с проблема, тъй като бе и областен управител. Имаме идеи за еврофинансиране. Ще се възползваме от румънския опит в тази сфера, допълни той. Нужно е обаче изготвянето на мащабен проект, подчерта Благомир Коцев.