Случай на вирусен хепатит от тип B засякоха здравните власти във Великотърновска област, предаде кореспондент на "Фокус“. От Регионалната здравна инспекция в старата столица уточняват, че пациентът е от община Свищов, а заболяването му е установено през миналата седмица. От началото на 2023-а година това е третият случай на вирусен хепатит от този тип – един през март, един през юни и един през септември.

От РЗИ припомнят, че той се причинява от вирус, наречен хепатит В вирус /HBV/, който е изключително резистентен вид, способен да издържи екстремни температури и влажност.

"Може да преживее след 20-годишно замразяване при -20 С, за 24 месеца при -80 С, 6 месеца при стайна температура и 7 дни при + 44 С. Инфекцията с хепатит В вируса (HBV) е инфекция на целия организъм, но най-характерно е засягането на черния дроб. Острият хепатит В се развива скоро след контакта с вируса и обикновено завършва с пълно оздравяване. В малък брой от случаите може да се развие изключително тежка, животозастрашаваща форма на остър вирусен хепатит В, наречена фулминантен (светкавичен) хепатит. Хроничният (дълготраен) хепатит В е инфекция с вируса на хепатит В, която трае повече от 6 месеца. За наличието на хроничното заболяване се съди освен по оплакванията и по наличието на определени промени в кръвните, имунологични и морфологични изследвания“, обясняват здравните специалисти.

Специален медикамент за лечение на вирусен хепатит от тип В няма. При острите случаи се използват главно медикаменти, предпазващи черния дроб от увреждане, прилага се още строг постен режим през първия месец от заболяването, избягване на физически натоварвания в следващите 6 месеца. Много важна е диетата за болните, която трябва да се спазва също около 6 месеца.

В средата на септември в областта са регистрирани също девет случая на ентероколити, толкова са и пациентите с остри респираторни заболявания. Заболелите с варицела, тези със скарлатина – четирима. Случаите на Covid-19 са 17, показват данните на здравната инспекция.