Младата японска цигуларка Рино Йошимото, която взе втора награда на престижния конкурс за цигулари "Фриц Крайслер“ 2022 във Виена, ще бъде очакваният солист на концерта, с който официално ще бъде закрито издание 2022 на Международния музикален фестивал "Варненско лято“. Събитието ще се състои на 7 октомври в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Организатор на фестивала е Община Варна.  

Под палката на маестро Марк Кадин, симфоничният оркестър на БНР ще изпълни Сюита за оркестър от Лазар Николов и селекция от Славянски танци от Дворжак. Виртуозната цигуларка от Япония ще изпълни заедно с радиосимфониците Концерт за цигулка и оркестър от Хенрик Виенявски №1 във фа диез минор, оп. 14.

Рино вече е пленила публиката в Европа, Америка и Япония. През 2019 г. тя прави своите солови дебюти в Карнеги Хол и във Виенския Музикферайн. Има богат репертоар и е свирила с уважавани симфонични оркестри, сред които са Софийската филхармония, Orchestra di Padova e del Veneto, Италия, и Kobe Philharmonic Orchestra, Япония.

Рино Йошимото свири на цигулка, изработена от Джузепе Гуарнери през 1697 г., която й е предоставена от фондация Boubo-Music Switzerland.