Виртуозната бургаска пианистка Мартина Табакова се срещна с възпитаници на Боряна Шопова от школа "Пиано“ при ЦПЛР - Общински детски комплекс, гр. Варна, научи "Фокус". Това стана броени минути преди генералната репетиция на клавирния рецитал "Съвременност“, който Табакова изнесе в Градската художествена галерия на морската ни столица заедно с Костадин Георгиев – Калки. Пианистката говори пред младите таланти за своите първи музикални стъпки и първите си преподаватели. Разкри кои са любимите й композитори и как се справя със сценичната треска. Табакова даде също ценни напътствия на младите пианисти и отговори на любопитните им въпроси.

"Мартина Табакова е роденa в голям музикантски род. Завършва Нaционално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас, а след това се дипломира и с магистърска степен от Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", София.

Израства професионално и творчески благодарение на знаменити педагози като професор Марина Капацинская и Дмитрий Башкиров.

Мартина е лауреат на международни и национални конкурси. Концертира в България, Европа, Русия. Носител е на стипендии от Министерство на културата и Национален фонд "Култура". През 2022г. е отличена с престижната награда "Златно перо" на Кантус Фирмус и галерия "Макта" за постижения в областта на културата.“, пише в биографията й.

Срещата й с възпитаниците на Боряна Шопова бе в рамките на проект "Вдъхновяващи срещи“, който вече има над 50 издания и среща деца от различните школи на ОДК с успели личности от културния и обществен живот на страната и чужбина.