Видинското "Водоснабдяване и канализация“ (ВиК)- ЕООД  изпълнява проект за реконструкция на довеждащ водопровод  на стойност над  26 млн.лева, предаде репортер на "Фокус“. Проектът "Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от "Водоснабдяване и канализация – Видин“ ЕООД“ ще осигури по-качествено и безпроблемно, постоянно водоснабдяване, съобщават от дружеството.

В резултат от изпълнението на проекта се очаква да се намалят водозагубата и експлоатационните разходи на ВиК-Видин, да се намали риска от замърсяване на водни басейни чрез увеличаване на ефективността при събирането на отпадъчни води, отвеждане и пречистване, намаляване на инфилтрацията и елиминиране на директните зауствания във водни басейни, както и осигуряване на необходимите санитарно-хигиенни условия и удобства за бита на гражданите.

Изпълнението на проекта включва дейности  на два обекта на територията на област Видин. Първият е реконструкция на довеждащ водопровод от помпена станция "Сланотрън" до град Видин, който е насочен към подмяна на старото трасе на довеждащия водопровод, изграждано в периода 1972 – 1975 г. Общата дължина на трасето е  близо 15 км. Към момента проектът е изпълнен на около 90 на сто. Има известно забавяне по обективни причини – проблеми с достъп до някои от имотите, защото трасето преминава през частни имоти. Очаква се да започне изпитване и постепенно изграждане на връзки, така че да се включват отделни участъци в експлоатация. Новият водопровод се полага успоредно на съществуващия в неговия сервитут и  до няколко месеца ще има изцяло нов водопровод, който захранва с питейна вода, освен град Видин, още 22 населени места от общините Видин, Брегово и Ново село.

Вторият обект от проекта, който се изпълнява е реконструкция на участък от главния канализационен колектор на Видин, който се изпълнява от стъклопластови тръби. Трасето на колектора е доста трудно за изпълнение поради дълбоките изкопи, малката денивелация между крайните му точки, а местоположението му е в ключова транспортна точка на гр. Видин. Затруднения идват и от условията, че при изпълнението на проекта се преминава през частни имоти, както и под железопътна линия.

Общата стойност на проекта е в размер на над  26 млн.лв., от които 16,9 млн лв., са предоставени по Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура чрез директно предоставяне "Изграждане на Вик инфраструктура“, 2,98 млн.лв. национално съфинансиране и 6,3 млн.лв. собствено финансиране от "Водоснабдяване и канализация-Видин“ - EООД.