Видинският митрополитски храм  "Св. Николай Мирликийски“ посреща днешния празник Благовещение с нова икона на Св. Ромил Бдински (Видински), предаде репортер на "Фокус“. На този ден християнската църква празнува Благата вест, която Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син - Спасителя на света. Благата вест дава и името на празника - Благовещение

Десетки вярващи се поклониха днес в митрополитския храм, запалиха свещ за празника, помолиха се за здраве и благоденствие пред иконата на Дева Мария и новата икона на Свети Ромил Бдински.

Св. преподобни Ромил е роден в град Бдин (Видин) и е един от духовните покровителите на Видин, каза за "Фокус“ архимандирт Антим, протосингел на Видинска митрополия.

Иконата на Св. Ромил Бдински е дарение от Татяна Попова от Кула, ктитор на митрополитския храм и редица храмовете в БПЦ.

Дело е на иконографска студио Димчо Димчовски от Велико Търново.

Иконата на Св.Ромил Бдински бе осветена от видинският митрополит Даниил.

Днес по повод Благовещение Видинската света митрополия и Народно читалище "Цвят 1870“ организират празнична вечер под надслов " Благовещение -празник на благата вест и на майката“. Беседа за образът на Св. Богородица  върху светите икони ще изнесе архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия.

Ирена Данаилова