Кметът на Видин Цветан Ценков определи като "грубо вмешателство издадената заповед на областния управител Иво Атанасов, с която е върнат за ново разглеждане изборът на Светослав Славчев за председател на Общинския съвет“, предаде репортер на "Фокус". Той допълни, че с не провеждането на днешното заседание на Общинския съвет, Видин е една от двете общини в България, които все още са без приет бюджет за 2023 г., което поражда редица проблеми за функционирането й.

"Нещо по-лошо, трябваше да бъде гледана и трета точка - удължаване на сроковете на кредитите по ФЛАГ за довършаване на европейски проекти, което реално заплашва Общината да влезе в просрочие  и оттам да получим така наречената "черна точка"  в Министерството на икономиката. Аз като кмет остро протестирам срещу всяка една намеса от страна на областния управител и на част от избраните народни представители, които грубо се намесват в избора на видинските граждани", каза още Ценков.

Той обяви, че "за създалата се ситуация, възникнали конфликти, манипулации и опити да се промени обществения вот на видинчани“ ще бъде информиран с писмо мининистър председателя, лидерите на парламентарно представените политически партии и Европейската комисия в България. Ако е необходимо ще информират за случващото се поетапно и представителите на дипломатическите мисии в страната".

Позицията си  кметът Цветан Ценков обяви на пресконференция  днес, в която участваха Светослав Славчев, председател на ОбС-Видин, Мартин Дончев, председател на Предизборния щаб на местната коалиция СДС ( НДСВ, Новото време), която застана зад кандидатурата на настоящия кмет, и общинският съветник и дългогодишен председател на ОбС-Видин Генади Велков.