Държавен архив - Видин е домакин на петата международна научна конференция на тема "Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (ХVІІІ–ХХ век)“. Това съобщи пред журналисти днес в дунавския град Светлана Кръстева, началник на Държавен архив -Видин. Организатори на форума са видинският архив, със съдействието на Община Видин.

Конференцията, на която ще бъдат изнесени близо 20 научни доклада и съобщения от архивисти и историци от България и Сърбия, ще се проведе на 28 и 29 септември в Културния център "Жул Паскин“, който се помещава в  изцяло реставрираната и обновена близо 130 - годишна  сграда на видинската синагога.

Сред докладчиците на конференцията ще бъдат учени от отдел "Ориенталски сбирки“ към Националната библиотека "Св.Кирил и Методий", Софийския университет "Св. Климент Охридски“, Лондонския университет -Бъркбек Колидж, историци от страната, архивисти от Зайчар и Пожаревац (Сърбия), Държавна агенция "Архиви“ и Държавен архив – Видин, допълни Кръстева.  

Международните научни  конференции се организират от Държавен архив – Видин от 2013 г. и досега са проведе общо четири, последната е била през 2018 г. Темата ни всички е "Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (ХVІІІ–ХХ век)“ и в тях са се включвали досега представители на академичната общност, учени, архивисти от България, Сърбия и Русия. Материалите от четирите конференции са издадени в сборници.

В края на първия ден от конференцията ще бъде представен втория том на книгата "Дебърски майстори във Видинска епархия“, издаден през 2021 г. от Института за изследване на изкуствата при БАН, допълни Светлана Кръстева.

.