Видинският Областен информационен център (ОИЦ) стартира информационни срещи за Интегрираните териториални инвестиции в 11 общини на областта, предаде репортер на "Фокус“. Цикълът от информационни срещи ще се провеждат по предварителен график в периода от 20 март до 9 април в залите на съответните общински администрации, в Белоградчик ще бъде в Младежкия дом, а във Видин – в залата на ОИЦ, уточни управителят на ОИЦ - Видин Мариела Савкова.

Екипът на ОИЦ- Видин стартира  първият за годината информационен цикъл на тема "Нов подход за финансиране от Структурните фондове на ЕС в периода 2021-2027 г. – Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Савкова допълни, че темата е подбрана във връзка с планирана втора покана по програмата, като целта е да се привлекат към активност по ИТИ най-широк кръг от заинтересовани страни от област Видин-представители на общинските администрации, държавните институции, бизнесът, неправителственият сектор, образователните и културни организации.

Участниците, по време на срещите, ще получат информация за условията на финансиране, кои са допустимите кандидати, критериите за оценка на партньорствата, както и примери на преминали първа фаза на оценка по първата покана за кандидатстване с концепции за ИТИ по Програма "Развитие на регионите" 2021-2027. Експертите на центъра ще поставят акцент върху "научените уроци“, както и най-често допусканите грешки от кандидатите. Заинтересованите страни могат да задават въпроси и за всички програми, финансирани от Европейския съюз, каза още Мариела Савкова. За всички участници в срещите, екипът на ОИЦ е подготвил информационни материали за подхода ИТИ, материали  ще бъдат  предоставени и на Центровете за административно обслужване в общините.