Рисунката на Ивайло Петков от 5-ти а клас на видинското основно училище "Любен Каравелов“ е класирана на второ място в Националния конкурс за детска рисунка "Аз и детското полицейско управление“, предаде репортер на "Фокус“.

В конкурса са участвали 96 рисунки на малки художници от цялата страна, уточняват от ОДМВР-Видин.

По регламент децата са били разпределени в две възрастови групи: 2-4 клас и 5-6 клас. Във всяка една от тях са присъдени три трети, две втори и една първа награда.

На специална церемония в Националния дворец на децата в София 20-те отличени получиха награди лично от Мариета Георгиева, зам.-министър на образованието и науката, гл. комисар Атанас Илков, директор на ГДНП, комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел "Пътна полиция“ и гл. инспектор Петър Петров от ГДНП.

В рамките на ежегодната церемония "Полицай на годината“ творбите ще бъдат продадени на търг, а събраните средства насочени към Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Националната превантивна програма на МВР "Детско полицейско управление“ се ръководи от ГД "Национална полиция" и има вече 7-годишна история. Тя е насочена към ранна превенция. В момента към областните дирекции на МВР в страната има открити 65 Детски полицейски управления, в които се обучават 1364 деца на възраст от 8 до 12 години. Обучението обхваща различни модули, а идеята на програмата е децата, забавлявайки се, да усвоят интересни и полезни неща, които да им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации, да се справят с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, да знаят своите права и отговорности пред обществото, да се научат да работят в екип, да проявяват уважение и толерантност към различните от тях.

Партньори на МВР по Програмата са министерствата на образованието и науката, на младежта и спорта и на правосъдието, както и БЧК, Българския туристически съюз, Българската православна църква и НСОРБ.