Видинската гимназия "Проф. д-р Асен Златаров“ се превръща в "Център за високи постижения“ и е едно от 28-те професионални училища в страната, които ще реализират спечелен едноименен проект, предаде репортер на "Фокус".

Днес на Благовещение бе направена първа копка в изпълнението на мащабния проект и очакванията на ръководството на учебното заведение са Центърът да бъде открит в началото на следващата учебна година, каза днес директорът Насенка Димитрова.

В церемонията по символична първа копка и старт на проекта дадоха областният управител на Видин и неговият заместник-Иво Атанасов и Анна Арутюнян , началникът на РУО-Видин Веселка Асенова, зам.-кметът на Видин Борислава Борисова, представители на ръководството на училището и фирмата изпълнител.

Най-мащабната дейност, която е включена в проекта, е ремонтирането на учебната сграда, построена през 1967 г. като производствен цех.

Вътрешният двор ще бъде оформен като парково пространство за почивка на учениците. Ще се изградят модерни кабинети, конферентна зала, оборудвани със най-съвременна компютърна и специализирана техника по изучаваните предмети. Центърът ще има кабинети по програмиране и приложен софтуер, по проектиране на електронни схеми, операционни системи и др.

Заместник-директорът Десислава Цокова допълни, че за нуждите на практическото обучение ще бъдат доставени преносими компютри, модули, стендове, инструменти, апаратура, фотоволтаичен соларен тренажор, истински робот за часовете по мехатроника.

Новият учебен комплекс ще бъде захранван от фотоволтаична централа и се очаква създаването на един модерен център, в който учениците и учителите от гимназията да работят съвместно с хора от бизнеса и с различни университети.

Ирена Данаилова